Jeg har i den seneste tid blevet udfordret på min måde at træne heste på, hvilket jeg egentlig er glad for da jeg på den måde ikke bare laver bevidstløs videreførelse men stopper op og kigger på hvorfor jeg egentlig gør som jeg gør og igen bliver bevidst om på hvorfor jeg har valgt at træne på den måde som jeg endnu engang gør og hvad der ligger bag.

Jeg tror på, at forstyrrelser er godt og får os til at revurdere den måde vi gør forskellige ting på. Kigger på dem på en ny måde og ud fra det kan man så finde ud af om man ønsker at ændre på nogle ting og i så fald hvilke og hvordan.

Der findes kilometer af hyldemeter med bøger omkring heste, hestehold, ridning og træning men næsten igen af dem omhandler indlæringspsykologi.

 

Jeg oplever tit, at den mangel på videnskabelig tilgang til træning er årsag til den generelle opfattelse af at heste kan være dumme, drille, onde, fræk, jaloux eller stædig.

Jeg har gennem de seneste par måneder nemlig hørt mange ejere uafhængig af hinanden udtaler sig om deres heste som nævnt lige før.

Jeg vil derfor gerne vise et billeder hvor en hest hjerne bliver sammenholdt med en menneske hjerne.

Billedet er fra Andrew McLeans bog Træning af heste – på hestens præmisser.

Når man taler om begrebet om heste kan tænke, hvilket er det der videnskabeligt ligger bag om en hest kan være dum, drille, ond, fræk, jaloux eller stædig er der flere forudsætninger der skal være opfyldt.

Der er 3 forhold der skal være opfyldt. Det første er, at hesten skal kunne kopiere en ikke tidligere indlært adfærd ved at se, at en anden hest udføre den. Fx at den ser en anden hest samler noget op fra jorden. Det andet er at hvis man stiller hesten foran en labyrint skal den selv kunne finde ud på den anden side. Det tredje og sidste forhold der skal være opfyldt er at hesten skal kunne løse en ikke tidligere prøvede problemer i første forsøg. Det vil sige at den skal kunne tænke sig frem til en løsning i stedet for at afprøve forskellige muligheder for derefter at opnå succes.

Derudover så når man sammenholder hestens hjerne med menneskets så kan man se, at det præfrontale cortex hvor de højere hjerneprocesser finder sted.

Jeg håber I har nydt at læse med på den første blog om torsags trænings tanker og hører rigtig gerne fra jer. Jeg vil meget gerne have feedback fra jer både på indhold og længde og hvis der er et specifikt emner I gerne vil vide mere om så hører jeg også rigtig gerne fra jer.

Rigtig god aften

Karin

Kontakt

Letridning

v/ Karin Rosenberg Engelbrecht
Knudsbjergvej 21
Gundsømagle
3670 Veksø

Tlf: 24 42 20 28
info@letridning.dk

CVR: 30758587

Kort