Da der er flere, der har udfordringer med trailerlæsningen og har spurgt ind til hvordan man trailertræner sin hest har jeg valgt at lave en lille serie omkring trailerlæsning.

Der er mange forskellige tilgange til trailertræning og den metode som jeg bruger er på ingen måde den eneste måde at vænne hesten til traileren. Det er kun én ud af flere forskellige muligheder og det kan være at din hest reagere på en anden måde end beskrevet og derfor er det nogle andre værktøjer du skal bruge men det der er vigtigt og det jeg vil have fokus på er, at beskrive er hvordan man anvender de indlæringspsykologiske principper.

Først og fremmest vil jeg sige, at det er helt naturligt for en hest at være bange for trailere da det er lukkede og oftest mørke rum. Hesten er fra naturens side vant til, at gå på enge med store vider hvor der har et stort udsyn og kan holde øje med potentielle farer på lang afstand. Nu vil vi gerne have at hesten helt frivilligt går ind i en lille mørk boks, hvor den ikke kan komme væk fra en evt. løve. Omvendt er der også mange heste der fuldstændig ligeglad men der er også nogle der udvikle modvilje mod traileren på meget kort tid.

Derudover er det tit sådan, at mange hesten kun er i kontakt med traileren når den skal læsses fordi den skal til stævne eller flyttes. Det er ofte situationer, hvor der er en deadline og man skal nå noget til et bestemt tidspunkt. Når ejeren/rytteren er opsat på at det bare skal lykkes og måske er en smugle stresset eller anspændt bliver dette overført til hesten, hvilket ikke gør det lettere hverken for hesten eller dig.

STEP 1:

Første step i trailertilvænning er, at sikre sig at hesten kan gå fremad på signal. Derfor vil jeg anbefale, at træne dette uden traileren således at når du trækker fremad i torvet begynder hesten at gå fremad. På samme måde er det også en rigtig god idé, at træne stopsignal således at hesten stopper når vi tager tilbage i træktorvet.

Grunden til dette er, at de fleste udfordringer ved trailerlæsning er mangel på fremdrift.

Jeg møder også en del heste, der har fået tillært sig at gå ud på siden af rampen til traileren og derfor er det også en god idé at lære sin hest at flytte forpart og bagpart for pres således at når man fx tapper med pisken på bagparten flytter hesten sig væk fra presset af pisken.

Det kræver selvfølgelig at hesten er vænnet til pisken således at den ikke er bange for den. Jeg bruger rigtig gerne en pisk når jeg hjælper for med at trailertræne deres hest. Ikke for at slå den men som en forlænget arm til at guide hesten.

STEP 2:

Trailertræning er en ekstrem form for træning i smalle passager og fremmede underlag. Så derfor er det en god at træne dette inden man går i gang med selve trailerlæsningen både hvis man har en unghest der aldrig har været i trailer før men også hvis man har en hest der er utryg ved det. Her kan man lægge to bomme på jorden med forskellig afstand som hesten så skal gå imellem. Man kan også sætte bommene på nogle springstøtter således at det er i højde med kanten af skillevæggen i traileren og evt. lægge en presenning over bommene så den synes mere massiv for hesten.

Derudover er det en god idé at træne hesten i, at gå på forskellige underlag som fx plader, presenninger, vandgrave.

Til sidst er det en god idé at kombinere både den smalle passage med en anden type underlag for hvis hesten ikke er tryg ved dette kan vi heller ikke forvente at den kan gå op i en trailer.

Husk under træningen at gøre brug af negativ forstærkning (frigørelse for pres) fx lade hesten komme væk fra det ubehagelige underlag og hvis du ønsker det kan du også bruge positiv forstærkning enten i form af godbidder, ros eller nus.

Kontakt

Letridning

v/ Karin Rosenberg Engelbrecht
Knudsbjergvej 21
Gundsømagle
3670 Veksø

Tlf: 24 42 20 28
info@letridning.dk

CVR: 30758587

Kort