Jeg har lovet jer et praktisk eksempel på hvordan man bruger operant betingning i dagligdagen og i den forbindelse vil jeg gerne introducere jer for Regina, som er min venindes knabstrupper hoppe på 9 år.

Regina er en super sød og cool hest. Hun tager tingene med ophøjet ro og er ikke sådan at vælte af pinden. Jeg rider Regina et par gange om ugen for min veninde da Regina er noget til den runde side og hun ikke selv har mulighed for at ride hende så meget som det kræver for at holde hende ved fornuftig huld.

For noget tid siden havde jeg reddet en tur på en times tid i skoven og da hun jo har lidt for mange kilo på sidebenene arbejder vi meget i trav og galop så hun kan få forbrændt nogle kalorier. Det var en af de varmere sommerdage som vi har haft denne sommer, så da vi var færdige med rideturen var Regina ret svedig så jeg ville skylle hende med vandslangen.

Det var Regina imidlertid ikke super begejstret for og derfor vil jeg bruge denne episode til, at komme med et praktisk eksempel på operant betingning, hvor vi bruger de 4 operante procedure til at tilvænne vores hest til noget som den i udgangspunktet ikke er særlig motiveret for.

Når jeg ikke kender hesten eller har stået med hesten i en lignende situation går jeg altid roligt frem for vi ved ikke hvilke oplevelser hesten har med i bagagen. Jeg tænder for vandet og lader det løbe ned på jorden ved siden af hesten. Allerede her kunne jeg mærke at Regina blev en smugle anspændt og flyttede sig lidt for vandstrålen. Jeg blev ved med at holde den samme afstand mellem vandet og Regina altså fastholder jeg presset fra vandslangen (positiv straf) da hun på et tidspunkt står stille fordi hun blev opmærksom på noget andet fjernede jeg vandslangen fra hende (negativ forstærkning) og roste hende derefter og gav hende en godbid (positiv forstærkning).

Efter et par gange kunne jeg få lov til, at lade vandstrålen ramme hoven og det nederste af benet. I begyndelsen begyndte hun igen at bevæge sig væk fra vandet for at opnå negativ forstærkning men når jeg fastholder vandstrålen på hendes ben altså bruger jeg positiv straf og først når hun udviser den ønskede adfærd nemlig det at stå stille så fjerner jeg strålen og hun opnår nu belønning i form af negativ forstærkning.

Langsomt arbejde jeg mig op af forbenet på venstre side og op på skulderen og holder presset fra vandstrålen i længere og længere tid mens jeg bevæger den op og ned af benet. Nu står Regina helt stille for hun venter på, at opnå belønning ved negativ forstærkning. Herefter gentog jeg den samme procedure på venstre bagben. Det er vigtigt, at vi husker at fjerne vandstrålen fra hesten indimellem således at de får en belønning i form af negativ forstærkning ved at stå stille.

Da hun stod stille lige meget hvor jeg skyllede hende med vandslangen er hun nu klar til, at vi gentager det samme arbejde på højre side.

I denne situation er det vigtigt, at vi som ejere/trænere husker på, at heste ikke kan generalisere. Det betyder at de ikke kan overføre den læring som vi har lavet med vandstrålen på venstre side om på højre side og derfor er det vigtigt at vi lærer hesten at blive skylle både på venstre og på højre side.

Jeg bruger nu samme fremgangsmåde på højre forben som jeg brugt på venstre og ganske som jeg har forudset begynder Regina igen at flytte sig fra vandstrålen. Jeg gentager hele proceduren på højre side og husker at fjerne presset fra vandstrålen når hun står stille. På den måde er hun mere motiveret for, at stå stille når hun får en belønning i form af at presset fjernes.

Når man tilvænner en hest til, at få vasket ben er det altid en god idé, at man har en der kan hjælpe med at holde hesten således at man ikke både skal koncentrere sig om at holde fast i hesten, mens man skal fastholde presset fra vandstrålen og uden at man selv eller hesten bliver viklet ind i vandslangen. Jeg vil heller ikke anbefale at sætte hesten fast til en bom eller i et vandspiltov før hesten har lært at når den står stille bliver den fri fra presset fra vandstrålen da der kan opstår nogle farlige situationer.

Det var alt for denne uge. Hvis du har nogle ting som din hest eller pony er bange for så må du meget gerne skrive dem nedenfor i kommentarfeltet så vil jeg vælge nogle ud og beskrive hvordan du kan afhjælpe problemet i næste uge.

Rigtig god dag til jer alle sammen

Kontakt

Letridning

v/ Karin Rosenberg Engelbrecht
Knudsbjergvej 21
Gundsømagle
3670 Veksø

Tlf: 24 42 20 28
info@letridning.dk

CVR: 30758587

Kort